#27 | השפעת מזונות מותססים על הדם

השפעת מזון מותסס על מערכת הדם בגוף שלנו

אנחנו כבר יודעים כי התססה של מזונות יוצרת מזון חדש וטעים, מאפשרת לנו לשמר מזון מחוץ לעונתו וכמובן, שיש לכך לא מעט יתרונות בריאותיים. לרוב כשנחשוב על היתרונות באכילה של מזון מותסס, נקשר את זה בעיקר למערכת העיכול או מקסימום להשפעתו על "ציר מעי מוח", מושג שכבר הפך להיות קצת יותר שגור.

אבל מה אם נגיד לכם, כי מחקרים מצביעים על קשר חיובי בין אכילה של מזונות מותססים להשפעתם על הדם שלנו?

קצת על הדם שלנו

הדם הוא נוזל החיים של הגוף שלנו, הוא זורם בכלי הדם דרך הלב (משאבת הדם) והריאות (שם הוא מתחמצן) ומספק לכל תא ותא בגוף את החמצן, הנוטריינטים וההורמונים הדרושים לתפקודו, כשבדרך חזרה הוא לוקח איתו את כל הפסולת התאית אל האיברים שמסלקים אותה מהגוף שלנו. מערכת הדם היא מערכת שלמה המורכבת גם מעורקים המובילים דם אל הלב, ורידים שמחזירים דם אל הלב ונימים בהם מתבצע חילוף החומרים בין הדם לתא. כשהדם זורם בכלי הדם הוא יוצר לחץ על הדפנות וזה בעצם מה שאנחנו מכירים בתור לחץ דם, דבר שמשתנה לאורך היום ומושפע מעוצמת הכיווץ של הלב, נפח הדם, גמישות כלי הדם ועוד. לדם יש עוד תפקידים משמעותיים רבים הקשורים לוויסות חום הגוף, הגנה מפני פלישות של מזהמים על ידי הובלה של תאים של מערכת החיסון, שמירה על איזון החומציות בגוף ועוד.

אז כמו שאנחנו מבינים, החשיבות של הדם שלנו קריטית לשמירה על הבריאות הכללית שלנו ולכן חשוב שהוא יזרום באופן חלק, שכלי הדם שלנו יהיו תקינים ושכל המערכת תעבוד בצורה מיטבית. 

שום מותסס - לא רק טעים, גם מועיל

אז איך בעצם כל זה מתקשר אלינו ואל עולם המותססים? כמו שכתבנו קודם, דרך מחקרים שהראו קשר בין הדברים.

מחקר שנערך בקוריאה בשנת 2022, הראה כי אכילה של שום מותסס עשויה לשפר את תפקוד כלי הדם. במסגרת המחקר נטלו המשתתפים תמצית של שום מותסס המכילה מטבוליטים של תחמוצת החנקן (NO) ונבדקה השפעתה על לחץ הדם ומהירות זרימת הדם באזורים ספציפיים בגוף, על ידי מדידות שבוצעו לפני ואחרי הנטילה. המחקר הראה שינויים לטובה בלחץ ובזרימת הדם של המשתתפים אשר נטלו את תמצית השום ומסקנת החוקרים הייתה, כי לנטילה פומית של תמצית שום מותסס מסוג זה, ישנה השפעה חיוביות מיידיות על זרימת הדם, לחץ הדם וזרימת הדם המוחית וההיקפית. החוקרים במחקר מסבירים כי מטבולית של תחמוצת החנקן (בדומה לזה שהוסף לתמצית שבה נעשה שימוש במחקר), נוצר בעצם בתהליך התסיסה הטבעי של השום ולמרות תוצאות המחקר החיוביות, הם ממליצים על ביצוע מחקרים נוספים, עם מדגמים גדולים יותר ותקופות נטילה ממושכות לבחינת ההשפעות ארוכות הטווח. 

חשוב להבין כי התמצית שנטלו משתתפי המחקר הייתה תמצית שהוכנה במעבדה בצורה מבוקרת, על ידי שמירה על טמפרטורה מסוימת ושימוש בחיידקים מסוג Bacillus subtilis. מנגד, נראה כי רוב תהליכי התסיסה הטבעיים מייצרים דווקא חיידקים המייצרים חומצה לקטית (כמו Lactobacillus), שלא בהכרח ייצרו ניטריט מסוג זה וגם אם כן, זה לא יהיה בכמות גבוה שכזו. עם זאת, לצריכה של שום מותסס "רגיל" (כמו שאנחנו מכינים), יכולה להיות יתרונות בריאותיים אחרים בעלי השפעה קרדיווסקולרית. התרכובות הגופרתיות שקיימות בו (כמו לדוגמה אליצין), קשורות להפחתה של לחץ דם דרך מנגנונים שאינם תלויים בניטריט זה וכמו כן לזמינות הגבוה של נוגדי חמצון שונים, הקיימים הודות לאפקט הפרוביוטי שהוא מייצר (כמו לדוגמה סלניום), ישנה גם השפעה חיובית על הדם. כך שנראה שגם צריכה קבועה של שום מותסס, יכולה להוביל ליתרונות קרדיווסקולריים, הם אולי לא יהיו עוצמתיים ומהירים כמו אלה שתועדו במחקר, אך בהחלט יהיו משמעותיים. 

ומה עם מזונות מותססים אחרים?

המיקרוביום, השפעתו על הגוף מצד אחד וההשפעות עליו מצד שני, מהווים את נושאי המחקר החמים ביותר כבר לא מעט זמן ולכן ניתן לראות לא מעט מחקרים נוספים המקשרים בין אכילה של מזונות מותססים, לבין השפעתם על הדם באופנים שונים. 

מחקר סקירה (הסוקר מחקרים רבים שונים) שהתפרסם בשנת 2017, מתאר את היתרונות המגוונים שמספקים לנו המזונות המותססים, הכוללים בין השאר השפעות נוגדות חמצון ודלקת ואפילו נוגדות סוכרת וטרשת עורקים. בין היתר מוזכרים במחקרים אלו פפטידים (מולקולה המכילה חומצות אמינו המרכיבות את חלבוני הגוף) הנוצרים בתהליכי התסיסה השונים, אשר ידועים כמורידי לחץ דם ואשר יש להם השפעה טובה על בריאות כלי הדם והלב. 

מחקר אחר שנערך ביפן בשנת 2020, בדק האם רכיבים הקיימים בדג יפני מותסס, יכולים למנוע הופעה של קרישי דם. על פי המחקר נראה כי לנטילה של תמציות של דג מותסס מסוג זה, ישנה השפעה נוגדת קרישה על ידי הפחתה של רמות השומנים בדם. 

מחקר סקירה נוסף שהתפרסם בשנת 2022, בדק את המנגנונים האפשריים דרכם מזונות מותססים יכולים להשפיע על הבריאות הקרדיווסקולרית והמטבולית ובין השאר על השפעתם על לחץ הדם. הוא מצא כי חומצות מסוג GABA וכן פפטידים שונים בעלי יכולות נוגדות חמצון, המשתחררים בתהליך התסיסה מגדילים את היכולות נוגדות החמצון של המזון, על ידי הגדלת הזמינות הביולוגית של תרכובות פנוליות שונות (בעיקר בדגנים מותססים), דבר שיש לו השפעה חיובית על הדם. בנוסף, נראה כי אותם חומצות ופפטידים גם מגדילים את הפעילות האנטי דלקתית של המזון, את יכולת ההגנה על הלב וכלי הדם וגם קשורות לבריאות המוח ועוד. 

מורידים את רמת הסטרס

גם אם אנחנו לא צופים בחדשות ומתרגלים מדיטציה יום יום, כנראה שבשנה וחצי האחרונות רמת הסטרס של כולנו עלתה, בין אם נרצה ובין אם לא. כשרמת הקורטיזול בדם עולה (בטח אם זה קורה באופן יותר תכוף), יש לכך השפעה על זרימת ולחץ הדם שלנו. נראה, שאם נקפיד על אכילה קבועה של מזונות מותססים, נוכל להשפיע גם על הדם שלנו וגם כמובן על הפחתה של הסטרס. כמובן, שכפית של שום מותסס או כמה כפות של כרוב כבוש לא יפתרו לנו את כל הבעיות, אבל זהו עוד צעד אחד קטן שאנחנו יכולים לעשות, שבהחלט יכול לעזור לנו להרגיש קצת יותר טוב. 

--------------------------- 
כתבה ויצרה את התוכן:
טל יהודאי - נטורופתית ND והרבליסטית קלינית
-------------------------- 
המטרה ״בבלוג התוסס״ היא להעלות את המודעות ולתת ידע שאולי לא יצא לכם לחשוב עליו.
מקווים שאתם נהנים ומחכים לקבל עוד :)
!תגובות וביקורות בבלוג יתקבלו בברכה

 


מקורות

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/24/5238

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9781726/

https://www.spandidos-publications.com/10.3892/ijfn.2022.29

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36558397/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28945458/

https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10269

https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2022.976020/full

תגובות (0)

השאר תגובה

דברו איתנו