איך לשמור על מזון בקיץ? #20

איך לשמור על מזון בקיץ? #20

קיץ וחם - איך שומרים רק על נוכחות של חיידקים טובים במזון?

אנחנו אוהבים חיידקים, זה לא סוד. בעצם כל העסק הזה של התססות, מבוסס על עבודה משותפת שלנו עם החיידקים השונים. אבל חשוב להבחין בין חיידקים טובים שעוזרים להתסיס את המזון ולהפוך אותו למזון שחיוני עבורנו, לבין חיידקים קצת פחות רצויים, שמגיעים כתוצאה מקלקול של מזון.
עכשיו, בשיא הקיץ, פוטנציאל קלקול המזון הרבה יותר גדול ולכן חשוב להבין איך נוכל לשמור על המזון שלנו שלא יפתח חיידקים "רעים", שממש קל להם עכשיו להתרבות הודות לחום הגדול ובמקביל איך נצליח לקבל כמה שיותר חיידקים "טובים", שישדרגו לנו את הבריאות. 

איך בכלל מזון מתקלקל?

מזון מתקלקל בגלל ריבוי של מיקרואורגניזמים (חיידקים או יצורים קטנטנים אחרים) המגיעים מהאוויר, מתיישבים על מזון שלא נשמר בתנאים טובים ופשוט רוצים לאכול אותו ובכך גורמים לריקבון. בסביבה חמה, פוטנציאל ההתרבות של מיקרואורגניזמים אלה הרבה יותר גדול ולכן כשחם בחוץ הם משגשגים. כאשר הריקבון הזה נעשה בצורה מבוקרת וללא חשיפה לאוויר, נוצרים חיידקים אנאירוביים שבעצם תורמים למזון, אבל שזה נעשה ללא בקרה ובחום גבוהה מדי זה כבר סיפור אחר. 
כשהיצורים הקטנים האלה מגיעים למעיים שלנו, הם יכולים לגרום לדלקת שיכולה לפגוע בתפקוד של מערכת העיכול, לייצר טוקסינים שונים שגורמים לכאב, שלשול, בחילה, הקאה וכל תופעות הלוואי האלה שאנחנו מכירים בתור הרעלת מזון. אבל יש פעמים שנאכל מזון מקולקל והתוצאה תהיה קצת אחרת, במקרים מסוימים נרגיש חולשה וחולי שנקשר בכלל לווירוס חולף ובפעמים אחרות "סתם" ייווצר נזק מתמשך, שלא בהכרח נשים אליו לב. 

איך נדע שהמזון מקולקל?

דבר ראשון והכי חשוב, זה להסתמך על החושים שלנו. השארתם משהו בחוץ הרבה מדי זמן ואתם חושדים שהוא התקלקל? בחנו אם יש משהו חריג במראה שלו. לא הבחנתם במשהו חריג? השתמשו בחוש הריח, מזון מקולקל לרוב גם יריח ככה. אם תטעמו, לרוב תדעו כבר בטוח כבר תדעו לומר, אם מדובר במזון הראוי למאכל או לא. 
ישנם מזונות בעלי פוטנציאל זיהומי יותר גבוה, כמו מזונות מהחי – עוף, בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים. העניין הוא, שישנם מזונות שרובנו לא נעלה על הדעת שיש להם פוטנציאל זיהומי ומסתבר, שגם עליהם צריך לשמור טוב טוב.

כמה מזונות בעלי פוטנציאל זיהומי שבטח לא חשבתם עליהם

אורז – אומנם נתפס כמזון מאוד עמיד, אבל חשוב שתדעו שממש לא כדאי להשאיר אורז בחוץ אחרי שהוא מתקרר. האורז עלול להכיל נבגים ששורדים את תהליך הבישול ולאחר הבישול בטמפרטורה של כ-30 מעלות ומטה, יכולים להתרבות ולהפוך לחיידקים.
ירקות באופן כללי וירקות עליים – ירקות ובעיקר ירקות עליים, יכולים להכיל סוגים של חיידקים שונים שמגיעים מהאדמה עליה הם גדלים, שבגדול במצב רגיל אם מדובר בירקות אורגניים זה מבורך. אבל בקיץ החם, אם אנחנו קונים ירקות שישבו הרבה זמן על המדף, אנחנו לא כל כך יכולים לשלוט בסוג החיידקים שיתקבלו, לכן במצב כזה ממש חשוב לדאוג לשטוף אותם היטב, לייבש אותם טוב טוב ולהיפטר מכל חלק בירק שנראה קצת מעופש או רקוב. 
מלון ואבטיח – כאמור, כל מה שגדל על הקרקע יש לו פוטנציאל זיהומי גדול יותר, אבל במקרה של מלון ואבטיח הקליפה הגסה מאפשרת לחיידקים לשגשג ובגלל שהרבה פעמים אנחנו חותכים את הקליפה והפרי יחד, הם יכולים לעבור גם לתוך הפרי. מעבר לכך, ברגע שחותכים את הפרי הוא עוד יותר מועד לזיהום ולכן העדיפו לרכוש פרי שלם ולא כזה שעמד חתוך אצל הירק זמן לא ידוע ואחרי החיתוך, החזירו מיד למקרר. 
נבטים – נבטים הם סוג של מזון על, כי הם מרכזים בתוכם ריכוז גבוה של ויטמינים ומינרלים, אבל היות ותהליך הנביטה שלהם מאוד עדין ומתרחש בתנאי חום ולחות, הם יכולים להוות פוטנציאל גדול לזיהום. במיוחד החלק שקרוב לאדמה, ששם יש יותר סיכוי לריכוז גבוה של חיידקים, אז כדאי לצרוך אותם כמה ימים לאחר הנביטה ולא יותר. 
 

איך נשמור על המזון שלנו הכי טרי ובריא?

קירור נכון של המזון – מזון נוטה להתקלקל יותר בטמפרטורות גבוהות ולכן חשוב לשמור על כמה כללים בסיסיים ופשוטים. סיימתם להכין אוכל או לאכול אותו? הכניסו אותו חזרה למקרר, לוקחים אוכל לעבודה? שאו אותו בצידנית שתשמור עליו עמיד יותר. 
הפרידו בין מה שאוכלים בחוץ או בבית – שימרו את מוצרי החלב והגבינות לאכילה בבית, אם אתם לוקחים אתכם סנדוויץ' מחוץ לבית לכו על ממרחים עמידים יותר כמו ממרחי אגוזים וזרעים (טחינה) ושלבו ירקות שלא נוטים להתקלקל בקלות. לגבי ביצים, זכרו כי ביצה קשה או חביתה ללא קירור יכולות להתקלקל בחום של 30 מעלות, אז גם עדיף לוותר אם יוצאים מהבית.
מזונות מותססים – רוב מי שעוסק במזון ממליץ על אכילה של מזונות משומרים, כי הם עמידים יותר. אבל הבעיה שכל החומרים המוספים, קצת פחות בריאים עבורנו. מזונות מותססים הם סוג של מזון משומר וזאת גם הייתה הדרך בה נהגו בעבר לשמר מזונות. אז העדיפו לקחת החוצה ירקות מותססים כמו מלפפון, גזר או כרוב כבוש, ככה גם תקבלו את יתרונות הירקות (וכמובן עוד יתרון בהיותם מותססים) וגם הם ישמרו טריים ובריאים. כמובן שחשוב לדאוג שהירקות המותססים שאתם אוכלים לא יכילו חומרים משמרים למעט מלח ולא יעברו פסטור, שיחסל את כל החיידקים הטובים ואז הם יאבדו מערכם.
 

מזונות קיציים שישדרגו לנו את הקיץ וישמחו את חיידקי המעי

גם בקיץ, אנחנו רוצים לשמור על אוכלוסיית המעי שלנו שמחה ובריאה ועוד יותר כיף לעשות את זה, עם תזונה קלילה שמתאימה למזג האוויר החם.
התחילו את הבוקר עם שייק ירוק עשיר בסיבים מסיסים, שאנחנו כבר יודעים כמה החיידקים שלנו אוהבים, בשילוב עם אוכמניות שעשירות בנוגדי חמצון ופוליפנולים, החיוניים לשגשוג חיידקים טובים. 
נסו להחליף את ארוחת הצהריים בסלט עשיר בירקות, קטניות או טופו, המכילים סיבים שאהובים על המיקרוביום שלנו או בשילוב עם דגים עשירים באומגה 3 כמו סלמון או טונה, אשר מפחית דלקתיות ושגשוג של חיידקים פחות רצויים. 
לנשנוש קייצי וקליל תוכלו להנות מפודינג צ'יה, שמעבר לכמות היפה של אומגה 3, גם מכיל הרבה סיבים מסיסים שחיידקי המעי שלנו מאוד אוהבים. 
סיימו את היום בסלט פסטה טעים ועשיר, שמכיל עמילן עמיד שמעשיר את אוכלוסיית המעי ומפחית את ספיגת הסוכר והעמילנים. 
גם בקיץ, אפשר לשמור על הזנה טובה ונכונה לגוף, רק צריך לשמור על כמה כללים ממש פשוטים, שלא יהפכו את המזון שלנו, לחגיגה עבור חיידקים ומיקרואורגניזמים אחרים. 

---------------------------
כתבה ויצרה את התוכן :  טל יהודאי
-------------------------- 
המטרה ״בבלוג התוסס״ היא להעלות את המודעות ולתת ידע שאולי לא יצא לכם לחשוב עליו.
מקווים שאתם נהנים ומחכים לקבל עוד :)
!תגובות וביקורות בבלוג יתקבלו בברכה

תגובות (0)

השאר תגובה

דברו איתנו